Categories: Hot, Lifestyle

Božić i kolači
Donosimo medene ideje

Piše:Mirjana Koprek, Apikoprek

Jeste li znali da med, osim što je namirnica za ishranu, ima i neke druge funkcije? Med je začin, med je pojačivač okusa i potiče fermentaciju, med je sladilo, glazura na jelu, med oplemenjuje pića. Stoga je i razumljivo da je važan sastojak u gastronomiji i da se od pamtivijeka koristi u svim kuhinjama svijeta.


Med je hranjiviji od šećera te se u organizmu lakše apsorbira. Naime, obični šećer (saharoza) je disaharid koji ljudski organizam mora pretvoriti (invertirati) u glukozu i fruktozu kako bi ga mogao koristiti. Med je već prirodno invertirani šećer, sastavljen od glukoze i fruktoze.

Kada med dodajemo u hranu, olakšavamo apsorpciju hranjivih tvari iz hrane u organizam, odnosno povećavamo njihovu bioraspoloživost. Na taj način med djeluje i u biljnom čaju – povećava bioraspoloživost aktivnih tvari iz ljekovitih biljaka.

Ako med rastopimo u čaju na temperaturi do 35 °C, kakva je i u središtu košnice gdje ga pčele prirodno čuvaju u saću, tada s tim čajem organizam dobiva i vrijedne enzime i vitamine iz meda koji djeluju protuupalno, antibakterijski i antioksidativno. Isto tako, med je hidroskopan,tj. privlači vlagu, a time pridonosi i boljem stapanju okusa.

U ovo predblagdansko doba, iskoristimo nutritivne blagodati meda i uvedemo ga u svoju kuhinju, kako u hrani tako i u blagdanskim kolačima.
Stoga bih podijelila s vama nekoliko bakinih recepata s medom koje možete uvrstiti na svoju listu božićnih kolača.

BAKINI MEDENJACI
Sastojci:
550 gr brašna
200 gr meda
150 gr šećera
100 gr masti ili maslaca
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
2 jaja
U zdjeli otopite med sa šećerom i masti(maslacem). Dodajte jaja, sodu bikarbonu, cimet i dobro promiješajte. Malo po malo dodajte brašno dok ne odbijete glatko tijesto. Rukama odvajate kuglice i slažite na lim. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180C, 15 minuta.

MEDINO SRCE

2 šalice brašna

1 ½ šalica šećera

1 ½ šalica mlijeka

3 žlice pekmeza po želji

1 žlica meda

1 čajna žličica sobe bikarbone

Malo cimeta

Peći u dubljem limu na 180C 25 minuta. Hladan kolač premazati pekmezom, rezati sa kalupom srca te ih umočiti u čokoladu.

 

MEDENA KATA

Kore:

2 jaja
2 dkg maslaca
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
15 dkg šećera
45 dkg glatkog brašna
mala žličica soda bikarbone

 

Priprema:

U lončić stavite jaja koja pjenjačom promiješate, mast, med, mlijeko, šećer i soda bikarbonu. Na laganoj vatri stalno miješajući kuhajte dok se svi sastojci ne rastope, a soda lagano ne zapijeni. Skinite s vatre i dodajte u zdjelu s brašnom. Zamijesite glatko tijesto i podijelite na 4 dijela. Tijesto razvaljajte dok je još toplo. Veličina kore neka vam bude oko 20×30 cm.  Kore pecite na papiru za pečenje na 180C oko 4-5 minuta. Čim vam počinju primat boju po rubovima vadite ih van.

 

Krema:

3 dcl mlijeka
3 velike žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer
20 dkg šećera
20 dkg margarina za kreme

 

Priprema:

Mlijeko, brašno, vaniliju i šećer promiješajte i skuhajte kremu. Kremu ohladite i u ohlađenu kremu umiješajte prethodno dobro izrađeni margarin. Kremu dobro izmiksajte kako bi vam bila pjenasta. Kremu podijelite na dva dijela.

Slaganje kolača:

kora-krema-kora-pekmez(po izboru)-kora-krema-kora. Kolač lagano opteretite i stavite ga u hladnjak na 2 sata. Prije posluživanja ga posipajte šećerom u prahu. I uživajte, naravno!

Foto:Pexels.com

Categories: Hot, Lifestyle

Božić i kolači
Donosimo medene ideje

Piše:Mirjana Koprek, Apikoprek

Jeste li znali da med, osim što je namirnica za ishranu, ima i neke druge funkcije? Med je začin, med je pojačivač okusa i potiče fermentaciju, med je sladilo, glazura na jelu, med oplemenjuje pića. Stoga je i razumljivo da je važan sastojak u gastronomiji i da se od pamtivijeka koristi u svim kuhinjama svijeta.


Med je hranjiviji od šećera te se u organizmu lakše apsorbira. Naime, obični šećer (saharoza) je disaharid koji ljudski organizam mora pretvoriti (invertirati) u glukozu i fruktozu kako bi ga mogao koristiti. Med je već prirodno invertirani šećer, sastavljen od glukoze i fruktoze.

Kada med dodajemo u hranu, olakšavamo apsorpciju hranjivih tvari iz hrane u organizam, odnosno povećavamo njihovu bioraspoloživost. Na taj način med djeluje i u biljnom čaju – povećava bioraspoloživost aktivnih tvari iz ljekovitih biljaka.

Ako med rastopimo u čaju na temperaturi do 35 °C, kakva je i u središtu košnice gdje ga pčele prirodno čuvaju u saću, tada s tim čajem organizam dobiva i vrijedne enzime i vitamine iz meda koji djeluju protuupalno, antibakterijski i antioksidativno. Isto tako, med je hidroskopan,tj. privlači vlagu, a time pridonosi i boljem stapanju okusa.

U ovo predblagdansko doba, iskoristimo nutritivne blagodati meda i uvedemo ga u svoju kuhinju, kako u hrani tako i u blagdanskim kolačima.
Stoga bih podijelila s vama nekoliko bakinih recepata s medom koje možete uvrstiti na svoju listu božićnih kolača.

BAKINI MEDENJACI
Sastojci:
550 gr brašna
200 gr meda
150 gr šećera
100 gr masti ili maslaca
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
2 jaja
U zdjeli otopite med sa šećerom i masti(maslacem). Dodajte jaja, sodu bikarbonu, cimet i dobro promiješajte. Malo po malo dodajte brašno dok ne odbijete glatko tijesto. Rukama odvajate kuglice i slažite na lim. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180C, 15 minuta.

MEDINO SRCE

2 šalice brašna

1 ½ šalica šećera

1 ½ šalica mlijeka

3 žlice pekmeza po želji

1 žlica meda

1 čajna žličica sobe bikarbone

Malo cimeta

Peći u dubljem limu na 180C 25 minuta. Hladan kolač premazati pekmezom, rezati sa kalupom srca te ih umočiti u čokoladu.

 

MEDENA KATA

Kore:

2 jaja
2 dkg maslaca
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
15 dkg šećera
45 dkg glatkog brašna
mala žličica soda bikarbone

 

Priprema:

U lončić stavite jaja koja pjenjačom promiješate, mast, med, mlijeko, šećer i soda bikarbonu. Na laganoj vatri stalno miješajući kuhajte dok se svi sastojci ne rastope, a soda lagano ne zapijeni. Skinite s vatre i dodajte u zdjelu s brašnom. Zamijesite glatko tijesto i podijelite na 4 dijela. Tijesto razvaljajte dok je još toplo. Veličina kore neka vam bude oko 20×30 cm.  Kore pecite na papiru za pečenje na 180C oko 4-5 minuta. Čim vam počinju primat boju po rubovima vadite ih van.

 

Krema:

3 dcl mlijeka
3 velike žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer
20 dkg šećera
20 dkg margarina za kreme

 

Priprema:

Mlijeko, brašno, vaniliju i šećer promiješajte i skuhajte kremu. Kremu ohladite i u ohlađenu kremu umiješajte prethodno dobro izrađeni margarin. Kremu dobro izmiksajte kako bi vam bila pjenasta. Kremu podijelite na dva dijela.

Slaganje kolača:

kora-krema-kora-pekmez(po izboru)-kora-krema-kora. Kolač lagano opteretite i stavite ga u hladnjak na 2 sata. Prije posluživanja ga posipajte šećerom u prahu. I uživajte, naravno!

Foto:Pexels.com